MSC Oscar

De-a lungul timpului, specialistilor din transporturi nu le-a fost greu sa isi dea seama ca pretul transportului este mai redus cu cat nava container este mai mare.

Marile companii de transporturi au speculat imediat nevoia si drept urmare, dupa ce nu mai devreme de noiembrie anul trecut fusese lansata cea mai mare nava container (CSCL Globe), in ianuarie acest an a fost stabilit deja un nou record in domeniul transportului naval, MSC Oscar devenind cea mai mare nava container din lume, cu o capacitate de 19 224 TEU (20-foot equivalent unit). TEU este o unitate oarecum inexacta de masurare a capacitatii incarcaturii, folosita de obicei sa descrie capacitatea containerelor navale si se bazeaza pe un volum de 6,1 m (20 foot) lungime si 2,44 m (8 foot) latime sub forma de container intermodal.

Cu o punte de marimea a patru terenuri de fotbal puse cap la cap, 396 m lungime si 59 m latime, si cu o capacitate de peste 19 000 containere, MSC Oscar poate transporta spre exemplu, in termeni mai usor perceptibili, 39 000 masini sau 117 milioane perechi de incaltaminte sport ori 1,15 milioane masini de spalat.

Cu adevarat uimitor, insa, este ca aceeasi companie, MSC (Mediterranean Shipping Company) se pregateste sa lanseze o alta nava identica in luna aprilie a acestui an si este lesne de prevazut ca MSC Oscar nu va detine pentru mult timp acest titlu. De altfel, Mediterranean Shipping Company este a doua cea mai mare companie de transport din lume, dupa Maersk Shipping Line. Expertii se asteapta, asadar, la o nava cu o capacitate de peste 20 000 TEU ce va prelua nu peste mult timp si acest record.

MSC Oscar

Sursa foto: http://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=2169473